Moje Indie

Já byl v Indii už několikrát. Několik postřehů z mé zatím poslední návštěvy přidám později.
Naše firma má v Indii pobočku, a jelikož se mi tam líbí, tak mám štěstí, že kolegům o něco méně. Více práce tam pak zůstává pro mě.
Všude na světě potkávám zajímavé lidi, ale připadá mi, že jsem jich právě v Indii potkal nejvíce. Indii mohu doporučit všem. Domluvíte se tam anglicky, luxusní zboží a služby jsou tam dostupné, ale žít normálně se tam dá i extrémně levně a navíc je to zajímavější. Lidi s evropskou vizáží tam berou automaticky jako VIP se všemi výhodami i nevýhodami a dostát rovnocenného jednání je zajímavý úkol k řešení..



Uvažujete-li, že se do Indie vydáte, přidávám několik rad, které předávám novým kolegům a známým, kteří tam jedou poprvé.
Spousta lidí si vybaví nepořádek, když se řekne Indie. Z mého pohledu na tom mají největší podíl plasty. Je mi moc líto, že jsem to tam neměl možnost vidět ještě před érou plastů. Indie je podle mého ukazatelem toho, že bychom měli zvážit, jestli u plastů skutečně přínosy jejich současného masového chrlení, převyšují nevýhody. Plasty v podobě odpadků jsou tady vidět všude. Nejvíce samozřejmě v nejchudších částech měst.

Podle mého většina Indů žije jen v další úrovni naší kolektivní představy, že plasty jsou neškodné a samy se někde ztratí, takže mají menší zábrany je jen tak někde zahodit nebo s nimi topit.
Mimochodem co myslíte, že udělá místní řidič taxíku, když dopiji a zmačkám láhev, aby nezabírala tolik prostoru? Otevře mi okýnko a naznačí snadnou cestu jak se odpadku zbavit. Odmítání plastovou „zmačkaninu“ vyhodit pak vyvolá vlnu údivu mezi ostatními pasažéry vozu..

Mimo problémů s plasty a jiným "civilizačním znečištěním" je Indie úžasná země. Zvířata tam berou jako živé bytosti už tisíce let. Jídlo mi přijde, ze všech koutů kde jsem zatím byl, jednoznačně nejoriginálnější a mi osobně chutná. V klasické podobě však není příliš zdravé (moc oleje, příliš smaženého, minimum čerstvé zeleniny). Lékařská péče je v Indii na mnohem lepší úrovni než ve většině zemí světa. Kromě klasické tzv. alopatické medicíny, z Indie pochází i alternativa v podobě několik tisíc let staré ajúrvédské medicíny, která je, co se týče našich civilizačních problémů, často účinnější. Měl jsem možnost navštívit takového lékaře během své třetí návštěvy Indie. Rodinný lékař mého indického kamaráda. I když se mnou podle mého kamaráda strávil vyšetřováním více času, tak mi nakonec oznámil větu u našeho lékařského prostředí spíše výjimečnou: Prý jsem zdravý. V té době jsem měl za to, že jsem stále alergik a tak jsem se znovu cíleně tázal na toto a on mi jen oznámil, že prášky nepotřebuji.

Může Vás také překvapit, když po pozvání na oběd či večeři k někomu domů se pak večeře odehrává jen s tím, kdo Vás pozval a jeho ženu, která vše připraví, ani nemusíte vidět.

V jednom případě se mi stalo, že mě na oběd pozvala maminka kamarádky a dámy pak pouze obsluhovaly mě jako hosta společně s nejváženějším členem domácnosti - dědeček. Takže jsem si nakonec snědl oběd jen s dědou..

Podobné situace tam nastávají. Nevím zda-li existuje tak rozdílná kultura od té naší, která je pro nás navíc tak snadno dostupná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.