Indie - rady na cestu

V následujícím textu je několik mých rad, které jsem dal několika kolegům a známým před jejich první cestou do Indie. Postupně to možná budu doplňovat.

Suvenýry:
Šátky a místní oděvy jsou dostupné ve Fabindia s pobočkami prakticky všude po Indii. Jsou dražší než v obchůdcích na ulici, ale kromě značky u nich (na rozdíl od "našich" značek máte záruku, že kupujete kvalitní zboží.
Kdybyste si chtěli z Indie dovést tričko(trička), tak nekupujte na ulici, protože například nemůžete vědět jaké druhy jedovatých barev jsou v nich použity, jak jsou (ne)kvalitní a taky i po smlouvání budou pro bledou tvář předražené.
Kvalitnější trička s nápaditým potiskem na téma Indie i všeobecně cool trika sehnatelné v celé Indii, mají v Tantra tees, které jsou kvalitní a z mé praxe můžu říct, že cca 10% kusů má evidentní viditelnou vadu - pro jistotu už každé tričko prohlížím. Ještě se mi nestalo, že bych našel vadu na zkontrolovaném triku mimo obchod.
Podle jejich stránek si můžete najít aktuální obchody. Nicméně se to často mění, takže se nedivte, kdyby ve vaší destinaci podle stránek žádný nebyl a na místě pak ano nebo naopak. Například na mé první návštěvě v městě Pune se během mého pobytu jediný obchod zavřel a v prosinci už měli otevřené dva jiné. http://www.tantratshirts.com/
Ale nechoďte jen po kamenných obchodech. Užijte si i smlouvání na ulici ;)

Cestování:
V Indii se špatně cestuje pokud nevíte jak na to. 40km tam není automaticky záležitostí půl hodiny, ale někdy třeba hodin dvou. Počítejte s tím.
TukTuk neboli autorikša je nutné smlouvat, abyste se dostali na rozumnou cenu. Bude pro Vás asi dražší než pro místního, méně pohodlný než auto, ale v husté dopravě je obratnější. Klasický taxík je bez smlouvání cenově zhruba stejně drahý jako u nás, ale je pohodlný a cena se dá smlouváním snížit.

Poznámka: Pozor na zařizování taxíku přes hotel, kdy může být a bývá mnohem dražší. Všeobecně jsou v Indii všechny služby mimo hotel zařizované přes hotel mnohem dražší - v některých případech klidně i 10x.
Bus je ultra levný a pro našince zážitek, ale je časově náročný.
Vlak je zážitek, ale objednání vlaku znamená potřebu místního kontaktu, protože i když Vám nezáleží na třídě, kde byste seděli, tak pro platbu je nutná místní platební karta.
Rozhodně nejefektivnější je na větší vzdálenosti doprava letecká. Letenky jsou levné a čas strávený například v taxíku můžete využít kdekoli jinde mnohem lépe.

Místa k navštívení:
Hledám dle tripadvisor.com nebo jinde na webu.

Komunikace:
Indové jsou velice přátelští a je dobré si najít místní, kteří Vám mohou ukázat Indii dle jejich možností a nejen jako turistickou atrakci, budete-li to chtít.



Pro lepší konverzaci základy níže:
Namaste – Dobrý den!
Fyrmylyngy
– Na shledanou.
Danyvat – Děkuji.
Mazelo – Enjoy! – Možno použít místo – Dobrou chuť!
Mera nám Jakub he – Jmenuji se Jakub.
Danyvat – Děkuji.
Ja bahut mehenge he – To je příliš drahé.
Modže bhuk laghi he – Mám hlad.

Více konverzace v brožuře.


Další info:
Všechny balené výrobky v Indii mají maximální maloobchodní cenu v rupiích ze zákona uvedenou na obale (je to takový znak rupie nebo Rs.), ale na některých místech je celkem časté, že za výrobek chtějí více. Pokud Vám někdo prodává běžnou věc, tak se můžete sami rozhodnout, jestli Vám stojí za příplatek nebo se pokusit cenu snížit.
V Indii je velké procento vegetariánů a balené potraviny jsou ze zákona v tomto ohledu dobře značeny. Vegetariáni v Indii nejedí vejce - myslete na to, než jim nabídnete západní výrobky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.